Raya Dunayevskaya

Μια σημαντική συνεργασία

Τον Οκτώβρη του 2016 τα μέλη της ιστοσελίδας prismaprisma.eu ήρθαν σε συμφωνία με το Raya Dunayevskaya Memorial Fund ώστε να μεταφραστούν στα ελληνικά τα άπαντα της Raya Dunayevskaya. Σ’ ένα πρώτο στάδιο τα μεταφρασμένα αρχεία θα βρίσκονται στο prismaprisma.eu και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε μια νέα ιστοσελίδα που θα είναι αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο της Raya Dunayevskaya.

Εάν κάποιος επιθυμεί να διαβάσει τα άπαντα της Raya Dunayevskaya στα αγγλικά, μπορεί να τα βρει στην ιστοσελίδα http://rayadunayevskaya.org/ όπου τα έχει αναρτήσει η επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση News and Letters Committees http://newsandletters.org/

Ακόμα έχουμε συμφωνήσει, ξεκινώντας από το 2018, να μεταφράσουμε και να εκδώσουμε την Τριλογία της Επανάστασης που περιλαμβάνει τα εξής βιβλία:

  • Marxism and Freedom: From 1776 Until Today.
  • Philosophy and Revolution: from Hegel to Sartre and from Marx to Mao.
  • Rosa Luxemburg, Women’s Liberation, and Marx’s Philosophy of Revolution.

Τα άπαντα της Raya Dunayevskaya

Τα κείμενα της Raya Dunayevskaya δόθηκαν στα Αρχεία Εργατικών και Αστικών Υποθέσεων (Archives of Labor and Urban Affairs)1 τον Ιούλιο του 1969 από την ίδια την Raya Dunayevskaya και τον Μάιο του 1970 επιτράπηκε η έρευνα των αρχείων αυτών. Πολλά κείμενα που έλειπαν από την αρχική κατάθεση προστέθηκαν το 1981. Το 1985 η Dunayevskaya πρόσθεσε τον τόμο ΧΙ και το 1986 τον τόμο ΧΙΙ. Μετά το θάνατο της Raya Dunayevskaya τον Ιούνιο του 1987, τα άπαντα της ιδρύτριας του Μαρξιστικού Ουμανισμού συμπληρώθηκαν με τους τόμους XIII, XIV και XV.

Η Raya Dunayevskaya γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν ακόμα παιδί. Υπήρξε γραμματέας του εξόριστου Λέον Τρότσκι στο Μεξικό το 1937-38 κατά τη διάρκεια της περιόδου των Δικών της Μόσχας και της Επιτροπής Dewey που διεξήγαγε έρευνες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Τρότσκι. Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε σε ρήξη με τον Τρότσκι που υποστήριζε ότι η Ρωσία ήταν «εκφυλισμένο εργατικό κράτος». Αντίθετα, η Dunayevskaya πίστευε ότι η Ρωσία ήταν κρατικό-καπιταλιστική και ότι το Σύμφωνο Χίτλερ-Στάλιν ουσιαστικά άναβε το πράσινο φως για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε μέλος του μαρξιστικού κινήματος σε όλη της τη ζωή όπου ανέπτυξε τις επαναστατικές ιδέες της: τη θεωρία του κρατικού καπιταλισμού, τη φιλοσοφία του Μαρξιστικού Ουμανισμού καθώς και την έννοια του αδιαχώριστου της φιλοσοφίας και της επανάστασης ως διαλεκτική της απελευθέρωσης. Οι έννοιες αυτές αναπτύσσονται στα τρία μεγάλα έργα της: το Μαρξισμός και Ελευθερία (1958), το Φιλοσοφία και Επανάσταση (1973) και το Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γυναικεία Απελευθέρωση και Φιλοσοφία της Επανάστασης του Μαρξ (1982).

Στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη της που συνεχίζει να αποτελεί χρήσιμη πηγή για τη μελέτη της ταξικής φύσης της Ρωσίας και την αναθεώρηση της μαρξικής θεωρίας, η Dunayevskaya χρησιμοποίησε πηγές από τα τρία πρώτα πενταετή πλάνα της Ρωσίας. Η μελέτη της δημοσιεύθηκε σε τρία μέρη στο New International, τον Δεκέμβριο του 1942,  τον Ιανουάριο του 1943 και τον Φεβρουάριο 1943. Επίσης,  έγινε εκτενής αναφορά της μελέτης της στον παγκόσμιο Τύπο καθώς και στο έργο του Arthur Koestler, Ο κομισάριος και ο γιόγκι (1945). Η Dunayevskaya μετέφρασε στα αγγλικά τη «Διδασκαλία των οικονομικών στη Σοβιετική Ένωση» από ένα τεύχος του περιοδικού Pod Znamenem Marxizma (Κάτω από τη σημαία του μαρξισμού) το οποίο δεν υπήρχε στις βιβλιοθήκες των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Economic Review το Σεπτέμβριο του 1944 προκαλώντας μια διεθνή διαμάχη που έφτασε να γίνει πρωτοσέλιδο στη New York Times το 1945.


Μαρξισμός και Ελευθερία: Από το 1776 μέχρι σήμερα  


Φιλοσοφία και Επανάσταση. Από τον Hegel στον Sartre, και από τον Marx στον Mao


Ρόζα Λούξεμπουργκ, η απελευθέρωση των γυναικών και η φιλοσοφία της επανάστασης του Μάρξ


Α τόμος: 1941-1947 Η γέννηση και η ανάπτυξη της θεωρίας του κρατικού καπιταλισμού 


Β τόμος: 1947-1951 Από την μεταβατική περίοδο στην οριστική διάσπαση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος


Γ τόμος: 1949-1955 Η απεργία των ανθρακωρύχων, η εξέγερση στην Ανατολική Γερμανία, οι διαφορές στην τάση Johnston-Forest και η ιστορική επανεμφάνιση του ουμανισμού του Μαρξ.


______

1. Archives of Labor and Urban Affairs http://reuther.wayne.edu